Zdravá snídaně z jáhel
Každý z nás již určitě slyšel o jáhlech. Malé kuličky loupaného prosa, které v posledních letech zažívají boom. Proč tomu tak je? Jáhly jsou bez lepku, jsou bohaté na minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. Dají se připravit na slano i na sladko. Již naše babičky z nich připravovaly sladké či slané jáhelníky. Ukážeme si jak připravit 3 jednoduché recepty.
Počítáte ráno každou minutu? Sáhněte po Instantní kaši z jáhel s proteinem a superfoods.
Přípravě snídaně nemusíte obětovat hromadu drahocenného času a přesto si můžete vychutnou výživnou kaši plnou zdraví prospěšných látek. Přípravu jáhlové proteinové kaše Restart Energy zvládne opravdu každý, zabere Vám pouhé 3 minuty a je vhodná také pro vegany. Kaši vsypte do mysky, přilijte vroucí vodu a nechejte odstát. Mezitím si připravte oblíbené ovoce a kaši jím ozdobte. Skvělá vyvážená snídaně plná kvalitních sacharidů, bílkovin s přídavkem superfoods chia a maca.
Máte dostatek času? Zkuste tradiční jáhelník se švestkami.
Co budete potřebovat?
- 200 g jáhel
- sůl
- 4 vejce, bílky a žlotky zvlášť
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 100 g rozinek
- 100 g vlašských ořechů
- 200 g kompotovaných švestek
- máslo
- zakysaná smetana na ozdobení
Jak na to?
Jahly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou, abyste je zbavily hořké chuti. V hrnci přiveďte k varu ¾ litru vody, osolte špetkou soli a přisypte spařené jáhly. Vařte 20 minut – až se z nich vytvoří hustá kaše. Kaši nechte 1/2 hodiny chladnout. Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jáhelné kaše. Vyšlehejte sníh z bílků, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě alespoň 2 minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlove hmoty. Pekáč vymažte máslem, rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte kompotovanými švestkami a překryjte druhou polovinou těsta. Pečte hodinu v troubě vyhřáté na 160 °C. Podávejte ozdobené švestkami a zakysanou smetanou.
Jáhlový nákyp na slano s houbami, paprikou a cuketou
Co budete potřebovat?
- 250 g jáhel
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 300 g hlívy ústřičné
- 1 červená paprika, na kostičky
- 1 malá cuketa, na kostičky
- 4 stroužky česneku
- mletý kmín
- čerstvý timián
- mořská sůl
- mletý pepř
- máslo
- opražená slunečnicová semínka na ozdobu
Jak na to?
Jáhly zpařte a důkladně propláchněte. Na oleji osmahněte cibuli, houby, česněk , tymián, kmín a sůl a nechejte spolu chvíli dusit. Vmíchejte jáhly, zalijte 600 ml horké vody, promíchejte, přikryjte pokličkou a na co nejnižším plameni duste patnáct až dvacet minut; nemíchejte. Poté přidejte papriku, cuketu a prohřejte. Na závěr přidejte máslo a posypte semínky.