CZ EN DE 0

Zdravá snídaně z jáhel

Každý z nás již určitě slyšel o jáhlech. Malé kuličky loupaného prosa, které v posledních letech zažívají boom. Proč tomu tak je? Jáhly jsou bez lepku, jsou bohaté na minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. Dají se připravit na slano i na sladko. Již naše babičky z nich připravovaly sladké či slané jáhelníky. Ukážeme si jak připravit 3 jednoduché recepty.

Počítáte ráno každou minutu? Sáhněte po Instantní kaši z jáhel s proteinem a superfoods.

Přípravě snídaně nemusíte obětovat hromadu drahocenného času a přesto si můžete vychutnou výživnou kaši plnou zdraví prospěšných látek. Přípravu jáhlové proteinové kaše Restart Energy zvládne opravdu každý, zabere Vám pouhé 3 minuty a je vhodná také pro vegany. Kaši vsypte do mysky, přilijte vroucí vodu a nechejte odstát. Mezitím si připravte oblíbené ovoce a kaši jím ozdobte. Skvělá vyvážená snídaně plná kvalitních sacharidů, bílkovin s přídavkem superfoods chia a maca.

OBJEDNAT PROTEIN KAŠI

Máte dostatek času? Zkuste tradiční jáhelník se švestkami.

Co budete potřebovat?

  • 200 g jáhel
  • sůl
  • 4 vejce, bílky a žlotky zvlášť
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 g rozinek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 200 g kompotovaných švestek
  • máslo
  • zakysaná smetana na ozdobení

Jak na to?

Jahly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou, abyste je zbavily hořké chuti. V hrnci přiveďte k varu ¾ litru vody, osolte špetkou soli a přisypte spařené jáhly. Vařte 20 minut – až se z nich vytvoří hustá kaše. Kaši nechte 1/2 hodiny chladnout. Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jáhelné kaše. Vyšlehejte sníh z bílků, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě alespoň 2 minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlove hmoty. Pekáč vymažte máslem, rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte kompotovanými švestkami a překryjte druhou polovinou těsta. Pečte hodinu v troubě vyhřáté na 160 °C. Podávejte ozdobené švestkami a zakysanou smetanou.

Jáhlový nákyp na slano s houbami, paprikou a cuketou

Co budete potřebovat?

  • 250 g jáhel
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 1 červená paprika, na kostičky
  • 1 malá cuketa, na kostičky
  • 4 stroužky česneku
  • mletý kmín
  • čerstvý timián
  • mořská sůl
  • mletý pepř
  • máslo
  • opražená slunečnicová semínka na ozdobu

Jak na to?

Jáhly zpařte a důkladně propláchněte. Na oleji osmahněte cibuli, houby, česněk , tymián, kmín a sůl a nechejte spolu chvíli dusit. Vmíchejte jáhly, zalijte 600 ml horké vody, promíchejte, přikryjte pokličkou a na co nejnižším plameni duste patnáct až dvacet minut; nemíchejte. Poté přidejte papriku, cuketu a prohřejte. Na závěr přidejte máslo a posypte semínky.