10 potravin s vysokým podílem bílkovin
Bílkoviny jsou nejzákladnějšími stavebními kameny celého organismu. Naše tělo si je nedokáže samo vyrobit a ani si je neukládá. Musíme je proto organismu pravidelně dodávat prostřednictvím naší stravy. Jaké množství proteinů je pro tělo ideální a jak poznáte, že organismus volá po doplnění bílkovin?
Doporučená denní dávka bílkovin je alespoň 1 g na kilogram hmotnosti. Pro sportovce a osoby s fyzicky náročnou prací se ovšem doporučuje tuto dávku navýšit alespoň na 1,5 –2,0 gramy na kilogram tělesné hmotnosti.
Nedostatek bílkovin
Jedním z projevů nedostatečného množství proteinů v organismu může být častější onemocnění. Absence bílkovin má rovněž negativní vliv na správnou funkci imunitního systému. Zdá se vám, že i drobné oděrky či poranění se hojí déle než u ostatních? Může to být způsobeno právě nedostatkem bílkovin, které jsou pro regeneraci a hojení velmi důležité. Zadržujete vodu nebo vám otékají kotníky? I to může být důsledek nedostatečného příjmu bílkovin. Bílkoviny mají dále vliv na kvalitu vlasů, nehtů i pleti.
Druhy bílkovin
Bílkoviny dělíme na živočišné a rostlinné. Výhodou živočišných bílkovin je vyšší obsah esenciálních aminokyselin, lepší vstřebatelnost a využitelnost. Rostlinné bílkoviny obsahují zase méně tuků a cholesterolu. Je proto velmi dobré kombinovat oba typy bílkovin. A které potraviny vám dodají největší množství kvalitních proteinů?
1. Maso
Mezi nejdůležitější živočišné zdroje bílkovin patří maso, ať už kuřecí, krůtí, hovězí, telecí nebo vepřové. Ideální je zdroje bílkovin pravidelně střídat.
2. Vejce
Vejce patří k oblíbenému a jednomu z nejkvalitnějších zdrojů proteinů, a to nejen mezi sportovci. Zatímco bílek neobsahuje žádný tuk ani cholesterol, většina tuku v žloutku organismu prospívá.
3. Mléčné výrobky
Mléčné výrobky jsou známé svým vysokým obsahem bílkovin. Některé jich mají ale přece jen o něco více. Vyzkoušejte řecký jogurt nebo cottage sýr.
4. Ryby
Pokud byste chtěli vědět, jaké živočišné zdroje obsahují nejvyšší podíl bílkovin, pak musíte do svého jídelníčku zařadit tuňáka. Dále ale určitě nezapomeňte ani na lososa.
5. Spirulina
Spirulina je méně známá sladkovodní řada, která je ovšem až ze 70% svého objemu tvořená bílkovinami.
6. Konopná a dýňová semínka
Semínka a ořechy obecně patří mezi oblíbené zdroje bílkovin. Zařaďte je proto do svého jídelníčku.
7. Sója
K dobrým zdrojům bílkovin rozhodně patří i sója, a to jak její boby, tak mléko.
8. Tofu a tempeh
Jestliže nepatříte mezi fanoušky masa, zařaďte do svého jídelníčku tofu nebo tempeh. Tyto pochoutky ze sojových bobů vám dodají velké množství bílkovin a další důležité živiny.
9. Quinoa
Quinoa neboli merlík čilský je jihoamerickou obilovin, která tělu dodává nejen bílkoviny, ale i významné esenciální aminokyseliny důležité pro budování svalstva.
10. Proteinové nápoje
Nestíháte si připravovat vyvážený jídelníček a bojíte se, že nemáte dostatečné množství bílkovin? Vsaďte na proteinové nápoje. Oblíbené jsou smoothie i proteinové shaky .