Cítíte se unavení a bez energie i po vydatném spánku? Něco děláte špatně!

Udělejte si čas na snídani

Pokud pociťujete únavu, která se vás drží zuby nehty až do poledne, pak se určitě zaměřte na své stravovací návyky. S jistotou zjistíte, že buď nesnídáte, anebo snídani odbíjíte. Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. K snídani je nejvhodnější volit potraviny s nízkým glykemickým indexem, tedy vysokým podílem komplexních sacharidů a dostatkem vlákniny. Díky tomu se budete cítit sytí a odpočatí na delší dobu. Skvělým příkladem takových potravin je celozrnné pečivo, které si můžete připravit s Cottage sýrem a zeleninou. Pro hektická rána se zase výborně hodí vydatná smoothie nebo pohankové kaše Restart-Energy, na jejichž přípravu vám postačí jen několik minut.

Podceňujete pitný režim

Přestaňte zahánět únavu kávou a tučnými jídly. Velké množství soli ve stravě a časté kolísání krevního tlaku po dodávce kofeinu může způsobovat dehydrataci. Místo toho si hned po probuzení dopřejte sklenici vody s citronovou šťávou, která nastartuje metabolismus nebo lahodné smoothie, které zároveň poslouží jako snídaně. Minimální množství tekutin, které by měl denně přijmout každý dospělý člověk, se pohybuje okolo 2 litrů. Pokud budete pitný režim dlouhodobě dodržovat, tělo se vám odmění příjemnějším ranním vstáváním. Ve spánku totiž náš organismus tekutiny přirozeně ztrácí a vstřebává. Jestliže ale budete málo pít, tělo nebude mít s čím v noci pracovat, a tak se budete probouzet vyčerpaní a s bolestí hlavy.

OBJEDNAT SMOOTHIE

Pozor na deficit minerálů

Hořčík, vápníkželezo to jsou tři nejčetněji zastoupené minerály v lidském těle, které se podílí na celé řadě fyziologických pochodů a jsou součástí důležitých tkání. Jejich deficit se právě z počátku nejčastěji projevuje nadměrnou únavou během dne, nesoustředěností a ztrátou koncentrace. Jestliže tyto příznaky však budete opomíjet, může se nízká hladina minerálů podepsat na vašem zdraví mnohem vážněji. Jak je tedy do těla doplnit? Mezi nejbohatší zdroje vápníku, hořčíku a železa patří maso, ořechy, datle, rozinky, chia semínka, luštěniny a mléčné výrobky. Místo cíleného a jednorázového doplnění byste se ale měli raději soustředit na jejich komplexní příjem. Například pomocí Isodrinku Restart-Energy tělu okamžitě dodáte ideální poměr všech těchto minerálů, a ještě se mu díky obsažené palatinóze zajistíte dlouhotrvající přísun energie.

Můžete trpět potravinou intolerancí

Za častou únavou může být nesnášenlivost vůči určitým potravinám. Dělat vám dobře například nemusí mléčné výrobky, vajíčka nebo některé obiloviny. Někdy je intolerance na první pohled zjevná, jindy se ukrývá za neurčitými symptomy jako je právě únava a ospalost. Pokud však současně s tím na sobě pozorujete zažívací potíže, měli byste navštívit lékaře, který určí přesnou diagnózu. Spojitost s únavou má nejčastěji intolerance na lepek, což je bílkovina vyskytující se v pšenici a jejích příbuzných obilovinách. Ať už ale intolerancí vůči lepku trpíte, anebo se mu chcete jen z nějakého důvodu vyhnout, nemusíte se vyhýbat obecně všem obilovinám. Existují totiž takové, ve kterých se lepek přirozeně nevyskytuje a jsou tudíž bezlepkové. K nim například patří jáhly nebo amarant. A jestliže jste vždycky rádi snídali ovesné vločky s mlékem, vyměňte je pouze za pohanku, která též neobsahuje lepek. Pohankové kaše jsou navíc významným zdrojem vlákniny, hořčíku a železa.