Isodrink: Co to je a proč jej pít?

Abychom správně pochopili, co jsou isotonické nápoje a kdy je vhodné je užívat, musíme se nejprve obecně podívat na iontové nápoje, mezi které se řadí i isotonické nápoje neboli iso drink.

S iontovými nápoji se určitě setkal každý, kdo byl alespoň jednou cvičit v posilovně. Jde o tekutinu složenou ze sacharidů, minerálních látek a dalších aktivních látek, která mají nejen hydratovat, ale především doplňovat ionty a další látky, které z těla odchází během velké fyzické námahy. Při té totiž tělo ztrácí nejen vodu, ale již zmiňované ionty, díky čemuž se může dostat do nerovnováhy. Ta bohužel může způsobit zdravotní problémy či kolaps organismu.

Iontové nápoje

Iontové nápoje dělíme podle takzvané osmolarity neboli hustoty.

Isotonické nápoje

Isotonické iontové nápoje mají stejnou hustotu jako krevní plazma, čímž dochází k předání velkého množství iontů. Tento proces je ale velmi pomalý. To ocení především sportovci, kteří mají kratší fyzickou, a spíše anaerobní zátěž, do které musí hodně zapojit svalstvo. Jedná se například o tenisty, kteří se rychle a hodně zpotí, jejich pot je ovšem koncentrovanější, obsahuje méně tekutiny a velké množství iontů.

Hypotonické nápoje

Hypotonické iontové nápoje již patří mezi běžnou součást pitného režimu sportovců. Měli by je pít především sportovci s dlouhodobou aerobní zátěží. Mají menší hustotu než krevní plazma, čímž brání dehydratacipotřebné ionty se velmi rychle dostávají do krve. V podstatě ihned po vypití hypotonického iontového nápoje dochází k vyrovnání hladiny iontů v krvi. Toho využívají především běžci či cyklisté.

CHCI OBJEDNAT ISODRINK

ISODRINK před i po sportu Na trhu jsou k dostání iontové nápoje, které vám pomohou dlouhodobě dodat energii a oddálit pocit vyčerpání. Patří mezi ně i ISODRINK od Restart Energy, který obsahuje dvě významné látky, a to palatinózu, která se stará o postupné uvolňování energie, a taurin, který oddaluje pocit vyčerpání. Obě složky se vzájemně doplňují a umožňují nám být ještě aktivnější. ISODRINK je navíc možné připravit jako isotonický nápoj pro trénink s vysokou intenzitou, nebo jako hypotonický nápoj pro aktivity delší než 60 minut.

Další typy iontových nápojů

Poslední skupinou jsou hypertonické iontové nápoje, se kterými se během sportu v podstatě nesetkáme, neboť se používají především k léčbě. Přesto na ně ale narážíme i v běžném životě, protože funkci hypertonických iontových nápojů mají například colové nápoje nebo džusy.