Jaké iontové nápoje pít před a po výkonu?

Co je iontový nápoj?

Než se dostaneme k tomu, kdy a proč iontový nápoj zařadit do sportovního tréninku, řekněme si, o co se vlastně jedná. Iontový nápoj představuje speciální výživu pro všechny sportovce, kteří potřebují doplnit ztracené minerály. Zároveň slouží k dodání množství energie tak, aby se podařilo udržet konstantní hladinu výkonu. Iontové nápoje se dělí do tří skupin, a to hypotonické, isotonické a hypertonické. Zatímco první skupina má nejmenší hustotu neboli osmolalitu, poslední zmíněná se vyznačuje největší hustotou.

Výhody iontových nápojů

Iontový nápoj pomáhá zabránit vyčerpání a kolapsu organismu v průběhu tréninku. Umí zmírnit negativní projevy, jako jsou například křeče, ke kterým někdy v rámci sportovních výkonů dochází. Smyslem iontových nápojů je doplnění potřebných minerálů a iontů a zároveň udržení výkonu během sportu.

CHCI OBJEDNAT IONTOVÝ NÁPOJ S TAURINEM A PALATINÓZOU

Jaké je složení?

Iontové nápoje jsou především zásobárnou minerálních látek. A které jsou nejdůležitější? V zásadě je pro zotavení organismu zapotřebí doplňovat hořčíkdraslík. Dále iontové nápoje zpravidla obsahují vitamíny skupiny B nebo důležitý antioxidant v podobě vitamínu C.

Kdy a jak pít iontový nápoj?

Iontový nápoj si přibalte do tašky vždy, když vás čeká významný výdej energie. Chystáte se na squash? Máte v plánu intenzivní trénink? Jakýkoli vytrvalostní sport či sportovní aktivita, během které fyzicky dřete déle než hodinu a potíte se, si zaslouží doplnění potřebných živin. Některé iontové nápoje vám dodají pouze minerální látky, jiné cukry či dokonce tuky.

1. Co pít před tréninkem?

Jak už asi tušíte, iontové nápoje slouží k doplnění vydané energie a ztracených minerálních látek. Před tréninkem jste ovšem plní energie i živin, a proto iontový nápoj nepotřebujete. Ten vám hravě nahradí voda, kterou vždy pijte po doušcích. Pokud ale přece jen čekáte fyzicky náročný trénink, můžete tělu dopřát hypotonický iontový nápoj. Tyto nápoje obsahují nižší počet iontů, než je v krevní plazmě. Pomohou vám tak doplnit to, co jste vypotili, nebo co máte v plánu vypotit. Ideální jsou i pro dlouhé běhy či náročnější aktivity během parného léta. Příkladem hypotonického iontového nápoje je i ISODRINK s pomerančovou příchutí , který byl vyvinutý ve spolupráci se špičkovými sportovci.

2. Jaký iontový nápoj pít během tréninku?

Během náročného tréninku, ale i po něm se doporučují pít isotonické nápoje, které mají stejnou osmolalitu jako krev. Není ovšem trénink jako trénink. Iontové nápoje doplňují ztráty minerálních látek, ke kterým dochází v důsledku pocení. Je tomu tak ovšem minimálně až po hodině aerobního tréninku. Isotonický iontový nápoj ISODRINK vyniká nejen svěží chutí, ale i svým složením. Zatímco o vyvážený přísun energie se postará disacharid palatinóza, taurin oddálí pocit vyčerpání. Z každého tréninku tak budete moci vytěžit ještě o trochu více.

3. Jaké nápoje zvolit po tréninku?

Po vydatném tréninku si můžete dopřát jak isotonické nápoje, tak po velmi náročném sportovním výkonu jsou v regenerační fázi vhodné pro doplnění elektrolytů a energie i hypertonické nápoje. Důležité je ovšem pamatovat si, že iontové nápoje, a už vůbec ne hypertonické, neslouží k hydrataci, ale k doplnění ztracených minerálních látek.