Pohanka třikrát jinak

Pohanku není třeba dlouze představovat. Málokdo ovšem ví, že je příbuzná rebarbory a patří do čeledi rdesnovitých. Většina z nás totiž pohanku mylně zařazuje mezi obiloviny. Přestože se v posledních letech pohanka opět vrátila do našich jídelníčků, často chybí trocha fantazie při její přípravě. Proto pro vás máme hned tři skvělé pohankové recepty.

Proč jíst pohanku?

Pohanka obsahuje látku zvanou rutin, která je důležitá při léčbě poškozených cév. Obsah rutinu se při vaření snižuje, a proto je velmi důležité nepřekračovat při tepelné úpravě pokrmu teplotu 80 °C. Výhodou pohanky je, že je bez lepku. Pochutnat si tak na ní mohou bez obav i celiaci. Pohanka je navíc velmi dobře stravitelná a je v podstatě dokonalou náhražkou mouky. Kromě toho je bohatá na vlákninu a zlepšuje trávení. A co se týče dalších účinků pohanky, doporučuje se při léčbě hemoroidů, snižuje hladinu cholesterolu a zároveň i riziko vzniku infarktu.

Jak si pohanku připravit?

Pohanka je univerzální surovinou, kterou si můžete naservírovat v sladké i slané podobě. Její příprava je navíc velmi jednoduchá.

Pohanka jako snídaně

Ke snídani se nebojte vyzkoušet různé varianty pohankových kaší. Jedním z méně obvyklých receptů je například pohanková kaše s mangem a kokosovou vodou. K její přípravě budete potřebovat mango, kokosovou vodu, pohanku, banán a černý sezam. Do studené vody přisypte pohanku a přiveďte ji k varu. Po pěti minutách je pohanka hotová. Mezitím si v mixéru rozmixujte banán a polovinu manga s kokosovou vodou. Směsí přelijte pohankovou kaši, přidejte nakrájené mango a vše nakonec posypte černým sezamem. Máte-li po ránu málo času, sáhněte po instantní pohankové kaši , která vám doplní potřebnou energii i živiny.

objednat pohankovou PROTEIN KAŠI S CHIA A GOJI

Pohanka k obědu

Pohanku k obědu si můžeme připravit buď jako přílohu, nebo v podobě hlavního jídla. Za vyzkoušení rozhodně stojí pohankové karbanátky. Jde o jednoduchý recept, který zvládnete levou zadní. Smíchejte hrnek již uvařené pohanky s nasekanými rajčátky a paprikou, přidejte česnek, jarní cibulku a dvě lžíce předem namočených chia semínek. Pak už jen dle chuti přisypte sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a vytvořte karbanátky, které usmažte na pánvi. Postačí trocha rozpáleného oleje.

Pohanková večeře

Už jste ochutnali pohankovou polévku? Tady je recept! Připravte si máslo, žampiony, pohanku, petržel, celer, mrkev a nasekanou petrželku. Na másle orestujte pohanku a zalijte ji vodou nebo zelinovým vývarem. Přidejte nastrouhanou zeleninu a nakrájené žampiony a nechte povařit. Hotovou polévku ozdobte nasekanou petrželku.