Pohanka třikrát jinak
Pohanku není třeba dlouze představovat. Málokdo ovšem ví, že je příbuzná rebarbory a patří do čeledi rdesnovitých. Většina z nás totiž pohanku mylně zařazuje mezi obiloviny. Přestože se v posledních letech pohanka opět vrátila do našich jídelníčků, často chybí trocha fantazie při její přípravě. Proto pro vás máme hned tři skvělé pohankové recepty.
![](/katalog-obrazku/produkt-58/96-pohanka-trikrat-jinak.jpg)
Proč jíst pohanku?
Pohanka obsahuje látku zvanou rutin, která je důležitá při léčbě poškozených cév. Obsah rutinu se při vaření snižuje, a proto je velmi důležité nepřekračovat při tepelné úpravě pokrmu teplotu 80 °C. Výhodou pohanky je, že je bez lepku. Pochutnat si tak na ní mohou bez obav i celiaci. Pohanka je navíc velmi dobře stravitelná a je v podstatě dokonalou náhražkou mouky. Kromě toho je bohatá na vlákninu a zlepšuje trávení. A co se týče dalších účinků pohanky, doporučuje se při léčbě hemoroidů, snižuje hladinu cholesterolu a zároveň i riziko vzniku infarktu.
Jak si pohanku připravit?
Pohanka je univerzální surovinou, kterou si můžete naservírovat v sladké i slané podobě. Její příprava je navíc velmi jednoduchá.
Pohanka jako snídaně
Ke snídani se nebojte vyzkoušet různé varianty pohankových kaší. Jedním z méně obvyklých receptů je například pohanková kaše s mangem a kokosovou vodou. K její přípravě budete potřebovat mango, kokosovou vodu, pohanku, banán a černý sezam. Do studené vody přisypte pohanku a přiveďte ji k varu. Po pěti minutách je pohanka hotová. Mezitím si v mixéru rozmixujte banán a polovinu manga s kokosovou vodou. Směsí přelijte pohankovou kaši, přidejte nakrájené mango a vše nakonec posypte černým sezamem. Máte-li po ránu málo času, sáhněte po instantní pohankové kaši , která vám doplní potřebnou energii i živiny.
objednat
pohankovou PROTEIN KAŠI S CHIA A GOJI
Pohanka k obědu
Pohanku k obědu si můžeme připravit buď jako přílohu, nebo v podobě hlavního jídla. Za vyzkoušení rozhodně stojí pohankové karbanátky. Jde o jednoduchý recept, který zvládnete levou zadní. Smíchejte hrnek již uvařené pohanky s nasekanými rajčátky a paprikou, přidejte česnek, jarní cibulku a dvě lžíce předem namočených chia semínek. Pak už jen dle chuti přisypte sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a vytvořte karbanátky, které usmažte na pánvi. Postačí trocha rozpáleného oleje.
Pohanková večeře
Už jste ochutnali pohankovou polévku? Tady je recept! Připravte si máslo, žampiony, pohanku, petržel, celer, mrkev a nasekanou petrželku. Na másle orestujte pohanku a zalijte ji vodou nebo zelinovým vývarem. Přidejte nastrouhanou zeleninu a nakrájené žampiony a nechte povařit. Hotovou polévku ozdobte nasekanou petrželku.